Mutiara Dari Quran

“Dan (ingatlah), ketika orang-orang kafir (Quraisy) memikirkan daya upaya terhadapmu untuk menangkap dan memenjarakanmu atau membunuhmu, atau mengusirmu. mereka memikirkan tipu daya dan Allah menggagalkan tipu daya itu. dan Allah sebaik-baik pembalas tipu daya”.
(Al-Anfal: 30)

AKU ANAK SARAWAK

AKU ANAK SARAWAK

Dunia Multimediaku

Thursday, December 16, 2010

Iftar Jamaie 10 Muharram

Segala puji-pujian hanya layaknya untuk Allah SWT. Solawat dan salam buat Baginda SAW dan keluarga serta para sahabat.

Atas usaha keras daripada adik-adik RAKAM bersama-sama RAPI untuk melaksanakan majlis berbuka puasa bagi puasa sunat 10 Muharram 1432H bersamaan 16.12.2010. Ianya bertujuan bagi meraikan kedatangan tahun baru Hijrah dalam masa yang sama melaksanakan ibadah-ibadah sunat pada bulan ini.


KELEBIHAN BERPUASA 10 MUHARRAM DAN PERISTIWA-PERISTIWA YANG TERJADI PADA HARI TERSEBUT


Dari Ibnu Abbas r.a berkata Rasulullah S.A.W bersabda: "Barangsiapa yang berpuasa pada hari Aasyura (10 Muharram) maka Allah S.W.T akan memberi kepadanya pahala 10,000 malaikat dan sesiapa yang berpuasa pada hari Aasyura (10 Muharram) maka akan diberi pahala 10,000 orang berhaji dan berumrah, dan 10,000 pahala orang mati syahid, dan barang siapa yang mengusap kepala anak-anak yatim pada hari tersebut maka Allah S.W.T akan menaikkan dengan setiap rambut satu darjat. Dan sesiapa yang memberi makan kepada orang yang berbuka puasa pada orang mukmin pada hari Aasyura, maka seolah-olah dia memberi makan pada seluruh ummat Rasulullah S.A.W yang berbuka puasa dan mengenyangkan perut mereka".


Lalu para sahabat bertanya Rasulullah S.A.W: "Ya Rasulullah S.A.W, adakah Allah telah melebihkan hari Aasyura daripada hari-hari lain?". Maka berkata Rasulullah S.A.W: "Ya, memang benar, Allah Taala menjadikan langit dan bumi pada hari Aasyura, menjadikan laut pada hari Aasyura, menjadikan bukit-bukit pada hari Aasyura, menjadikan Nabi Adam dan juga Hawa pada hari Aasyura, lahirnya Nabi Ibrahim juga pada hari Aasyura, dan Allah S.W.T menyelamatkan Nabi Ibrahim dari api juga pada hari Aasyura, Allah S.W.T menenggelamkan Fir'aun pada hari Aasyura, menyembuhkan penyakit Nabi Ayyub a.s pada hari Aasyura, Allah S.W.T menerima taubat Nabi Adam pada hari Aasyura, Allah S.W.T mengampunkan dosa Nabi Daud pada hari Aasyura, Allah S.W.T mengembalikan kerajaan Nabi Sulaiman juga pada hari Aasyura, dan akan terjadi hari kiamat itu juga pada hari Aasyura!"


Majlis yang agak ringkas dan tidak formal tersebut dimeriahkan lagi oleh jemaah masjid Al Muhandisin termasuklah Tuan Pengarah PKS. Majlis berbuka tersebut hanyalah dihidangkan Bubur Lambuk, Dadih dan Kek batik. Walaupun tidaklah semegah majlis berbuka puasa yang lain, tetapi bersederhana adalah lebih baik. Dapat dilihat kesatuan hati adik-adik RAKAM dalam menjayakaan majlis tersebut.

Kami diperingkat MT RAPI, mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua yang terlibat secara lansung ataupun tidak khususnya kepada semua AJK RAPI dan lebih khusus lagi kepada adik-adik RAKAM.

Skuad memasak..

Tukang buat api...Askar Vs PLKN

Razly...:)

Alhamdulillah..Jom berbuka...


Sunah Nabi SAW tetap jadi pilihan..Pihak pentadbiran yang turut memeriahkan majlis..


Skuad "special"..

0 comments:

Post a Comment

Followers

Fb Comment

ANA DAN FB

ANA DAN FB
fiqamuhammad

Aktiviti Masjid Al Muttaqin Sarikei

MAJLIS ILMU:(antara Magrib dan Isya')

RABU:

kuliyyah oleh Ustaz Syed Harold (JAIS)

JUMAAT:

kuliyyah Tafsir Al Quran

oleh Ustaz Zainal (HIKMAH)

SABTU:

Kuliyyah Tafsir Al Quran

oleh Ustaz Zamri Rajab (YAM @ ABIM)

AHAD:

Kuliyyah Fiqh

oleh Ustaz Ghazali Khan(Ustaz Pele)

sama-sama kita mengimarahkan masjid Al Muttaqin Sarikei