Mutiara Dari Quran

“Dan (ingatlah), ketika orang-orang kafir (Quraisy) memikirkan daya upaya terhadapmu untuk menangkap dan memenjarakanmu atau membunuhmu, atau mengusirmu. mereka memikirkan tipu daya dan Allah menggagalkan tipu daya itu. dan Allah sebaik-baik pembalas tipu daya”.
(Al-Anfal: 30)

AKU ANAK SARAWAK

AKU ANAK SARAWAK

Dunia Multimediaku

Thursday, December 9, 2010

Adik2ku..Ye Akhi...

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, diberi lagi kesempatan untuk menulis.. Teringat ketika menjadi JK pelaksana program KRIS Sarawak di SMK Sebuyau pada Jun yang lalu. Cukup manis kenangan tersebut. Bersama sahabat-sahabat SEMISSA dan diikuti sahabat ISIS yang turt bersama kami menjayakan program selama dua hari tersebut. Pelbagai perkara yang dilalui..Tambahan pula dikelilingi oleh penduduk-penduduk kampung yang ramah serta masih lagi sedar tentang perlunya Islam dalam kehidupan seharian.

Akhi Luqman : Adik-adikku....
Peserta: Ye akhi...

Itulah anatara gelagat yang dapat kita lihat. Penuh dengan pengharapan para AJK terhadap adik-adik dengan harapan mereka manpu menjadi seorang remaja Muslim yang benar-benar menghayati intipati serta mengamalkan Islam secara menyeluruh.

"Wahai orang-orang yang beriman, masuklah kamu semuanya kedalam Islam secara kaffah, dan janganlah kamu turut langkah-langkah syaithan. Sesungguhnya dia itu musuh yang nyata bagimu."
(Qs. al-Baqarah 2:208)itulah antara tuntutan yang perlu kita titikberatkan dalam kehidupan kita. Sikap mengambil sebahagian dan menerima sebahagian hanya akan mengakibatkan kebinasaan dalam hidup kita.

0 comments:

Post a Comment

Followers

Fb Comment

ANA DAN FB

ANA DAN FB
fiqamuhammad

Aktiviti Masjid Al Muttaqin Sarikei

MAJLIS ILMU:(antara Magrib dan Isya')

RABU:

kuliyyah oleh Ustaz Syed Harold (JAIS)

JUMAAT:

kuliyyah Tafsir Al Quran

oleh Ustaz Zainal (HIKMAH)

SABTU:

Kuliyyah Tafsir Al Quran

oleh Ustaz Zamri Rajab (YAM @ ABIM)

AHAD:

Kuliyyah Fiqh

oleh Ustaz Ghazali Khan(Ustaz Pele)

sama-sama kita mengimarahkan masjid Al Muttaqin Sarikei