Mutiara Dari Quran

“Dan (ingatlah), ketika orang-orang kafir (Quraisy) memikirkan daya upaya terhadapmu untuk menangkap dan memenjarakanmu atau membunuhmu, atau mengusirmu. mereka memikirkan tipu daya dan Allah menggagalkan tipu daya itu. dan Allah sebaik-baik pembalas tipu daya”.
(Al-Anfal: 30)

AKU ANAK SARAWAK

AKU ANAK SARAWAK

Dunia Multimediaku

Wednesday, March 17, 2010

Usah meminggirkan Al-Quran!!


Al-Quran itu Kalamullah yang suci. Ia mukjizat terbesar anugerah ALLAH kepada Rasulullah SAW. Mukjizat dan panduan teragung.. Ambil dan hayatilah Al-Quran di dalam posisi dan situasi mana pun, nescaya ia akan menerbit dan menumbuhkan kemuliaan. Itulah kebenaran yang dijelaskan oleh Rasulullah pilihan.

Firman ALLAH swt :
“Sesungguhnya telah Kami turunkan sebuah Kitab kepadamu yang di dalamnya terdapat sebab-sebab kemuliaan bagimu. Maka apakah kamu tidak memahaminya?”(al-Anbiya:10)

Individu yang sentiasa dekat dan mesra dengan AL-Quran, insya ALLAH akan gemilanglah dirinya dengan kemuliaan.

Hiasilah permulaan majlis ilmu, usrah, tazkirah, mesyuarat dan perbincangan kita, subjek pertama pengajian anak2 kita, dengan AL-Quran. Insya ALLAH, natijahnya akan membuahkan kemuliaan.

Imam An-Nawawi Rahimahullah berkata :
“ Banyak kalangan ulama yang menganjurkan agar dibacakan Al-Quran oleh orang yang bersuara merdu di setiap pembukaan majlis-majlis ilmu.”

Hidupkan ‘suasana’ Al-Quran di dalam rumah kita, insya ALLAH akan bertandanglah kemuliaan.

Rumah tangga yang dimuliakan Allah akan menjadi syurga yang disegerakan. Penuh kasih saying dan ketenangan. Rezeki yang mencukupi. Menjadi medan pahala dan hasanat buat seisi keluarga. Terpelihara dari kejahatan syaitan, sama ada dari kalangan jin ataupun dari kalangan manusia.

Amat sedih apabila rumah tangga sebahagian Muslim pada akhir zaman kekal berorientasikan kejahilan, kebendaan dan hiburan semata-mata. Seakan-akan lupa bahawa nikmat berkeluarga dan memiliki rumah itu adalah anugerah ALLAH Yang Maha Pemurah.


Al-Quran menjadi sangat asing kepada seisi keluarga. Untuk satu tempoh yang amat lama ia telah terpinggir dan dipinggirkan.

Al-Quran hanya barangkali hadir berupa bacaan surah Yasiin yang dibacakan kepada salah seorang anggota keluarga yang meninggal dunia. Itupun dibacakan oleh jiran tetangga dan jemaah masjid serta surau. Manakala anak menantu dan cucu meminggir diri terkulat-kulat dan terkebil-kebil memerhatikan atau berbual-bual di sudut dapur dan beranda. Tanpa tercetus sedikit pun keinsafan saat memandang ‘keranda’.

Jadikan pejabat dan syarikat kita berorientasikan Al-Quran. Insya ALLAH akan bertamulah kemuliaan.

Warnailah kampong dan komuniti kita dengan penghayatan al-Quran. Insya ALLAH akan hadirlah kemuliaan.

Suluhlah daerah, wilayah, negeri dan Negara kita dengan nur Al-Quran, maka insya ALLAH akan bersimbah dan meratalah kemuliaan.

Rujuklah Al-Quran dalam segenap aspek kehidupan dan bidang kerjaya kita, insya ALLAH akan melimpahlah kemuliaan.

Hampirkanlah diri kita dengan Al-Quran. Maka insya ALLAH, Dia akan sentiasa bersama, hampir dan dekat dengan tidak kira di mana jua.

Ingatlah bahawa segala ‘kemuliaan’ yang kita nyatakan baik berupa rahmat, pimpinan, pertolongan, keberkatan, pembelaan, rezeki, ketenangan, kebahagiaan akan meminggir sejauh-jauhnya bahkan lenyap dari hidup kita, bilamana kita sendiri yang bersikap ‘bodoh sombong’ meminggirkan Al-Quran dan pengajarannya dari rutin dan lanskap kehidupan kita!

Apabila kemuliaan ditarik balik oleh ALLAH, maka wajarlah dibinbangi bahawa yang bakal mengambil tempat dan ruang saat itu adalah kehinaan, kerosakan, ketidaktentuan, kekalahan, kecelaruan, kerendahan, kepunahan dan segala penyudah yang menakutkan!

Karya : Ustad Amaluddin Mohd Napiah
Majalah ANIS keluaran MAC 2010 dalam ruangan SUNAH HIKMAH

0 comments:

Post a Comment

Followers

Fb Comment

ANA DAN FB

ANA DAN FB
fiqamuhammad

Aktiviti Masjid Al Muttaqin Sarikei

MAJLIS ILMU:(antara Magrib dan Isya')

RABU:

kuliyyah oleh Ustaz Syed Harold (JAIS)

JUMAAT:

kuliyyah Tafsir Al Quran

oleh Ustaz Zainal (HIKMAH)

SABTU:

Kuliyyah Tafsir Al Quran

oleh Ustaz Zamri Rajab (YAM @ ABIM)

AHAD:

Kuliyyah Fiqh

oleh Ustaz Ghazali Khan(Ustaz Pele)

sama-sama kita mengimarahkan masjid Al Muttaqin Sarikei